fbpx

Barndommens land

Den seneste tid er de unge mennesker sprunget ud med færdige svendebreve, afgangsprøver og studenterhuer. Deres glæde er til at få øje på og står mål med det dejlige sommervejr. Sammen med de unge står forældre og venner klar med varme tillykke-kram og bagved smiler de lærere, der har hjulpet dem på vej.

Min datter på 20 år og jeg havde i fredags været til en havefest. En studenterfest for en kær barndomsveninde til min datter og som efter sin gymnasietid endelig kunne smykke sig med den smukke hvide og røde hue.
Som vi sad der, på vej hjem i bilen efter en dejlig aften, kom vi til at tale om vores skoletid. Min datter blev student sidste år, før det har hun været på efterskole og højskole som det seneste. Der er gennem så mange år en del lærere, hun har stiftet bekendskab med. Lærere som på hver deres måde er kommet med deres aftryk, deres holdninger, deres humør, deres personlighed, deres ressourcer og deres menneskelige fald. Allesammen mennesker der har sat deres aftryk. Jeg spurgte hende, om der var nogle lærere, som havde udmærkede sig ved at have gjort særligt indtryk. Tydeligt og præcist kunne hun nævne 3 personer, som hun aldrig kommer til at glemme. Tre lærere som alle med deres faglig viden havde inspireret, havde stået stærkt med deres personlighed, deres medmenneskelighed, deres rummelighed og med deres tydelige grænser – de havde været autentiske og sunde mennesker at være sammen med og lære af. Alle disse superlativer og flere til fløj ud af munden på min datter og var essensen af hendes beskrivelser. Min datter beskrev dem som forskellige mennesker, alle havde afsat lige stort indtryk af taknemmelighed og inspiration hos min datter.
De mennesker vi er samme med sætter spor i os og vi sætter spor i andre.
Jeg tror vi alle, med sikkerhed kan udpege et par mennesker i vores omgangskreds, som vi nyder at være sammen med, hvor vi i deres selskab oplever ro, nærvær og plads til at være det menneske vi er. Intet er mere tiltalende og behagelige end at være i nærheden af sådanne mennesker. Vi kender også alle det modsatte, som kan efterlade os med følelsen af ensomhed og det er sjældent grosted for en fremtidig god relation.
Når vi er i relation til andre, har vi altid et valg – hvordan vi understøtter relationen, med hvilken kvalitet og tør vi efterlade vores ego og være autentiske.
Hvem mon du sætter aftryk i?

Den danske sang: “Giv os lyset tilbage” – lyder der et vers sådan:

Lykken du holder i hænderne nu,
den er vist egentlig min.
Og at du lever og bærer og er,
gør at jeg også kan værne om din, 
den smukkeste disciplin.
……
(Sang: Giv os lyset tilbage)

Øvelse: Tænk over din egen barndom/ungdom hvem har været betydningsfulde voksne i dit liv, hvem har gjort indtryk, som du stadigvæk den dag i dag tænker over og bærer med dig som en værdi.

Scroll til toppen

Websitet anvender cookies for at fungere på bedste vis. Hvis du ikke accepterer anvendelsen af cookies kan du slå det fra i indstillingerne på din webbrowser. Der findes dog en risiko for at visse funktioner på siden ikke kommer til at fungere korrekt. Klik her for mere info